healthy
kitchen
Trójkąty z serem i szynką
• ser (30g)
• szynka z kurczaka (40g)
• ławasz (czasem go można kupić w Biedronce) albo tortilla (75g)
• śmietana 10% (15g)
• sól / przyprawy (do smaku)

* przepis

  • Pokrój szynkę i ser w drobną kostkę
  • Wymieszaj ze śmietaną i dodaj przyprawy
  • Rozłóż na lawaszu i zawiń w kopertę
  • Smaż na patelni, aż do uzyskania chrupiącej skórki
Serniczki
• twaróg (250-300g)
• 1 jako
• mąka ryżowa (1 łyżka)
• słodzik / cukier (1 łyżka)

śmietana / dżem / owoce do dekoracji

* przepis
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
  • Zwilżonymi rękami uformować placuszki (można sobie pomóc formując je za pomocą szklanki)
  • Smażyć na średnim ogniu, na odrobinie oleju, przez 3–4 minuty z każdej strony
OBIADY
Ryż z tuńczykiem i awokado
• ryż (65g)
• tuńczyk w sosie własnym (190g)
• awokado (60g)
• olej z oliwy (5g)

* przepis
  • Opłucz ryż, dodaj go do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 15–20 minut
  • Obierz awokado i pokrój je na kawałki
  • Na talerzu ułóż ryż, tuńczyka i awokado
Julienne w bułce
• bułka pełnoziarnista (55g)
• filet z kurczaka (100g)
• pieczarki (60g)
• olej z oliwy (5g)
• ser (20g)
• mleko (100ml)
• mąka ryżowa (20g)
• sól / przyprawy (do smaku)

* przepis
  • Zetrzyj ser na tarce, oczyść grzyby i drobno je pokrój razem z filetem
  • Podsmaż filet na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, pod przykryciem
  • Dodaj do fileta grzyby, mleko i mąkę, duś, aż woda odparuje
  • Odetnij „czapeczkę” bułki, a w jej podstawie łyżką zrób wgłębienie. Nałóż tam farsz, posyp serem i przykryj czapeczką
  • Piecz w nagrzanym piekarniku w 200°C przez 10–15 minut.
KOLACJE
Biała ryba z sałatką
• biała ryba (180g)
• pomidor (100g)
• ogórek (100g)
• rukola (20g)
• oliwa z oliwek (9g)
• sok z cytryny (do smaku)
• sól/przyprawy (do smaku)

* przepis
  • Rybę pokroić na steki, natrzeć przyprawami i skropić sokiem z cytryny
  • Warzywa pokroić w drobną kostkę, posolić i doprawić olejem
  • Na pozostałym oleju usmażyć rybę — po 3–4 minuty z każdej strony pod przykryciem
  • Podawać z sałatką jako dodatek
Gniazdka z serem wiejskim i filetem z kurczaka
• filet z kurczaka (100g)
• ser (30g)
• jajko (1szt)
• twaróg (150g)
• mąka ryżowa (15g)
• olej z oliwy (4g)
• proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
• sól/ przyprawy (do smaku)

* przepis
  • Z twarogu, jajka, proszku do pieczenia i mąki zagnieść ciasto, wilgotnymi rękami uformować łódeczki na papierze do pieczenia lub silikonowej macie
  • Włożyć do piekarnika na 10–15 minut w temperaturze 180 stopni
  • Ser zetrzeć na tarce, podsmażyć do gotowości drobno posiekane filety zmielone na farsz ze przyprawami, dodać połowę sera
  • Nałożyć farsz na łódeczki, posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut, aż powstanie złocista skorupka
Oromatcha
Made on
Tilda